Vandaag exact 50 jaar geleden, tijdens de nachtshift van 24 februari 1972, produceerde onze site in Beek (Nederland) haar eerste PVC-batch. Een mijlpaal die onlosmakelijk verbonden is met onze MVC-fabriek in Tessenderlo (België), waar we het MVC (monovinylchloride) produceren dat in Beek wordt omgezet naar PVC.
De PVC-plant in Beek in de beginjaren (boven) en vandaag (onder).
Het verhaal begon op 16 december 1969, toen het Nederlandse DSM en het Belgische Produits Chimiques de Tessenderloo (PCT, later omgedoopt tot Tessenderlo Chemie) de joint venture Limburgse Vinyl Maatschappij (LVM) oprichtten. De naam verwees naar de locatie van beide bedrijven: PCT in Belgisch Limburg en DSM in Nederlands Limburg. Met de oprichting van de Limburgse Vinyl Maatschappij bundelden DSM en PCT de krachten. Het doel: in Tessenderlo MVC maken en op basis van dat MVC in Beek PVC produceren.
Minder dan drie jaar later stonden ze er: de PVC-fabriek in Beek en de MVC-fabriek in Tessenderlo, met elkaar verbonden via een ondergrondse pijpleiding van 63 km. De onderneming is een groot succes. Zelfs zodanig dat er in Tessenderlo een tweede MVC-fabriek wordt gebouwd, die wordt opgestart in 1976. Ook in Beek wordt in de volgende decennia op verschillende momenten de productiecapaciteit uitgebreid.
In de loop der jaren veranderde de aandeelhouderstructuur van de activiteiten verschillende keren. In 1983 worden de PVC-plant in Beek (op dat moment nog volledig in handen van DSM), de MVC-activiteiten in Tessenderlo en de PVC-fabriek in het Franse Mazingarbe (eind 1976 gekocht door Tessenderlo Chemie) volledig ondergebracht onder LVM, dat ook de leiding neemt over de commerciële PVC-activiteiten.
In 1989 verkoopt DSM haar belang in LVM, met inbegrip van de PVC-fabriek in Beek en de MVC-fabriek in Tessenderlo, aan Tessenderlo Chemie, en in 2011 worden de PVC-activiteiten van Tessenderlo Chemie door INEOS ChlorVinyls gekocht.
Het huidige hoofdstuk van de sites in Tessenderlo en Beek begint op 1 augustus 2015, wanneer de industriële groep ICIG beide vestigingen verwerft, naast drie andere sites in Mazingarbe (Frankrijk), Wilhelmshaven (Duitsland) en Runcorn (VK). De vijf vestigingen vormen voortaan samen een nieuwe speler op de markt: Vynova.
Onder Vynova wordt volop verder gebouwd aan de toekomst: sinds de oprichting van Vynova investeerde ICIG al meer dan 225 miljoen euro in de vestigingen van Tessenderlo en Beek om de betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en duurzaamheidsprestaties van de productie-installaties verder te verbeteren. Ook op productvlak wordt er geïnvesteerd en geïnnoveerd. Zo lanceerde Vynova in 2020 MVC en PVC op basis van hernieuwbaar ethyleen uit biomassa en op basis van circulair ethyleen uit plastic afval. Dankzij deze innovatieve productgamma’s kunnen klanten de CO2-voetafdruk van hun producten aanzienlijk verkleinen.